Douane invoerrechten

Douane invoerrechten: voorkom verrassingen met behulp van Cargo

Kent u het nog: vrachtwagens rijen dik voor één of andere interne Europese grensovergang? Het betekende voor ex- en importeurs oponthoud én aan het eind van de rit minder winst. Door vrij goederenverkeer binnen Europa, lijken douane invoerrechten voor veel ondernemers tot een fenomeen uit het verleden te behoren. Importeert of exporteert u echter goederen naar of vanuit de EU ‒ of u deze nu over wegen, zeeën of via het luchtruim vervoert ‒ ergens stuit u op een douanepost. Als vanouds gelden hier nog douane invoerrechten.

Als ex- of importeur is het verstandig van tevoren te bepalen wat u moet betalen en welke formaliteiten er gelden, anders kunnen douane invoerrechten voor verrassingen zorgen: met ook hier oponthoud, boetes en winstverlies! Ziet u door al de formaliteiten het bos niet meer, Cargo adviseert u graag als expert op het gebied van export- en importdocumentatie.

Douane invoerrechten: waar betaalt u ze?

Zoals de naam al doet vermoeden draagt u douane invoerrechten af op het moment dat u uw goederen een land invoert. Douane invoerrechten hebben namelijk het doel de interne markt van een land te beschermen door de import te reguleren en te bewaken en ze vormen voor een invoerland een bron van inkomsten. Let op: bij import van goederen naar de EU betaalt u de douane invoerrechten in het land waar ze de EU-grens passeren, al is het tarief hetzelfde. Dus arriveren uw goederen in een Franse haven, dan worden de douane invoerrechten in Frankrijk geheven, ook als u deze daarna nog verder naar Nederland laat transporteren.

Vergeet u naast de douane invoerrechten de douane uitvoerrechten niet, die in steeds meer landen belangrijker worden: voor goederen die u vanuit de EU exporteert, dient u bijvoorbeeld een aangifte ten uitvoer aan te vragen. Ook op dit terrein biedt Cargo professionele ondersteuning.

Douane invoerrechten: wat betaalt u?

De hoogte van de douane invoerrechten zijn afhankelijk van het land waarheen de goederen worden geïmporteerd. De tarieven worden door landen zelf bepaald of ze zijn vastgelegd in internationale verdragen. De douane invoerrechten worden berekend aan de hand van de douanewaarde van het goed, het soort goed dat geïmporteerd wordt en het oorsprongsland van het goed.

Om het recht te verkrijgen uw goederen op de vrije markt van het land te brengen, dient u daarom voor de douanewaarde een aangifte ten invoer te kunnen overhandigen, dienen uw goederen voorzien te zijn van een HS-code om het soort product te kunnen vaststellen en moet u een oorsprongsbescheiden kunnen overleggen om aan te tonen uit welk land uw producten komen. Aan de hand hiervan wordt bepaald hoe hoog de douane invoerrechten zijn die geheven worden. Cargo kan u hierbij ondersteunen, zodat uw goederen zonder problemen en te veel oponthoud de douane mogen passeren.

Douane invoerrechten: hoe berekent u ze?

Het is niet altijd gemakkelijk om uit te rekenen hoeveel u exact kwijt zult zijn aan douane invoerrechten. Dit vereist veel uitzoekwerk. Voor een goede berekening van de douane invoerrechten die geheven zullen worden dient u te beschikken over de factuurwaarde van uw zending, de leveringsvoorwaarden voor het transport (Incoterms), de vrachtkosten, het land van verzending bij luchttransport en de goederensoort met bijbehorend percentage douane invoerrechten.

Daarnaast heeft de EU met sommige landen een bilateraal verdrag afgesloten ‒ bijvoorbeeld met veel ontwikkelingslanden om de export van hun producten te stimuleren ‒ waardoor u in veel gevallen rekening kunt houden met kortingen of vrijstellingen bij het berekenen van de douane invoerrechten. Komt u er niet uit, schroom u dan niet Cargo om advies te vragen.

Heeft u vragen?

Of wilt u iets importeren? Neem dan contact met ons op: +31(0)55 870 00 65 of importservice@car-go.nl

Why Cargo?

  • Free advice from experts
  • Worldwide network
  • Personal contact
  • Quality and peace of mind
  • Sharp rates