Exporteren

Heeft u plannen om te exporteren? Of exporteert u vaker, maar bent u benieuwd of het makkelijker of sneller kan? Wij, Cargo International, hebben hier al 20 jaar ervaring mee en denken graag met u mee voor meer eenvoud in uw processen en het aanmaken van export- of douanedocumenten

Export & Douane

Bij het exporteren komt veel kijken, diverse documenten en die verschillen ook nog eens per land. Er zijn allerlei handelsverdragen tussen de landen en ieder product valt binnen een goederencode van de douane. Op deze pagina vindt u links naar de documenten en meer uitleg over de diverse documenten. Verder lichten wij de 15 grootste exportlanden voor Nederland uit. Alles om het voor u zo begrijpelijk mogelijk te maken.

Douane- vs. exportdocumenten

Er zijn verschillende documenten. In de basis zijn er 2 types: douanedocumenten & exportdocumenten.

Er zijn 3 douanedocumenten: EX-A, EU-A en de CO-A. Wij kunnen deze alle 3 voor u opmaken of leveren via de applicatie.

  • EX-A is voor landen buiten de Europese Unie.
  • EU-A is voor de EVA-landen: Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Naast de genoemde EVA-landen, vallen er nog 5 landen onder deze regeling: Turkije, Macedonië, Servië, Andorra en San Marino.
  • CO-A is voor Europese landen, hier gaat het met name om eilandengroepen, zoals de Canarische Eilanden.

Er zijn diverse exportdocumenten, deze zijn nodig om minder importheffing te betalen of zelfs helemaal geen heffing te betalen of vanwege handelspolitieke maatregelen. Wij kunnen deze allemaal voor u opmaken of leveren via de applicatie. Hieronder beschrijven wij de 3 belangrijkste:

  • EUR.1 certificaat kan recht geven op korting of mogelijk zelfs vrijstelling van de invoerrechten. Dit geldt voor alle landen waarmee de Europese Unie een handelsverdrag heeft.
  • Certificaat van Oorsprong (CvO) kan in sommige landen buiten de EU nodig zijn. Vaak vanwege handelsmaatregelen, boycotten of importbeperkingen.
  • A.TR-document is voor de handel tussen EU-lidstaten en Turkije. Het A.TR-document is een herkomstdocument en geen oorsprongsdocument. De herkomst dient in de EU of Turkije te liggen.

Het grote verschil is dat een douanedocument nodig is om goederen uit en in te mogen voeren tegen 0% BTW, waar de exportdocumenten nodig zijn voor geen of minder importheffing of vanwege handelspolitieke maatregelen: zoals boycotten, importbeperkingen en importquota.

Exporteren, wat komt daarbij kijken?

U gaat of wilt gaan exporteren, dan komt daar veel bij kijken. Om de belangrijkste zaken snel en overzichtelijk te maken voor u hebben wij een exporttabel gemaakt. Hier ziet uw per land welke douane- en/of exportdocumenten u nodig heeft, bekijk de tabel onder ‘Top 15’. Mochten wij meer informatie bieden, dan is het land klikbaar voor alle ins & outs. Denk hierbij aan ambassadegegevens, belangrijkste goederengroepen, Chambers of Commerce en regelgeving. Zo begint u goed aan uw exportavontuur.

Voor meer informatie over internationaal ondernemen verwijzen wij graag naar de website van Internationaal ondernemen.

Gaat u voor uitbreiding van uw exportmarkten? Of is dit het eerste land buiten Nederland dat u gaat veroveren? Wat het ook is, starten met exporteren is mooie uitdaging. Een uitdaging waar een aantal zaken bij komen kijken. Hoe werkt het in het exportland, welke documenten heb ik nodig, maar zeker ook waar moet ik allemaal rekening mee houden als ik ga beginnen? Wij geven op de landenpagina’s zo veel mogelijk informatie over het specifieke land. Maar wij vertellen u op de ‘starten met exporteren’-pagina alle basiszaken die van belang zijn en waar u aan moet denken voor een zo soepel mogelijke start.

Land EX-A EU-A CO-A EUR.1 CvO A.TR
Verenigd Koninkrijk (VK) Met de BREXIT worden hier de regels voor bepaald
Verenigde Staten van Amerika (VS) X
China X
Zwitserland X X
Rusland X
Turkije X X X
Singapore X
Zuid-Korea X
Noorwegen X X
Japan X
Taiwan X
Canada X X
Nigeria X
Verenigde Arabische Emiraten (VAE) X X
Brazilië X

Kennis en inzichten helpen natuurlijk bij het maken van de juiste keuzes en het zien van de grootste exportkansen. Wij hebben gebruiken daarvoor de data van CBS-Statline. Hier vindt u alle cijfers van de Nederlandse exportgroepen en alle exportlanden. De specifieke cijfers per land kunt u zelfs bij met elkaar combineren middels kruistabellen.

Kijk zelf op CBS-Statline

Regel al uw documentatie eenvoudig en snel via onze online applicatie

Voor iedere zending heeft u de juiste documentatie nodig. Dit is secuur werk en waar veel verschillende gegevens ingegeven moeten worden. Wij geloven in de kracht van eenvoud en gemak. Door onze jarenlange ervaring zijn wij in staat u hier mee te helpen. Onze diensten zijn zo ontwikkeld dat deze simpel in uw bedrijfsprocessen in te passen zijn.

Met onze applicatie heeft u al uw documentatie op één overzichtelijke locatie, die van overal te bereiken is. Maakt u een uitvoerdocument aan dan laat het systeem direct zien of een EUR.1 invoerdocument wordt aangeraden en kunt u deze ook direct aanvragen.

Bekijk meer over de online douaneapplicatie

Bekijk onze animatie.

AEO-certificaat

AEO-certificering

Wij hebben het AEO-certificaat Douane (Authorised Economic Operator). Na een strenge procedure heeft de Nederlandse douane Cargo de certificering C (douanevereenvoudiging) toegekend. Het AEO-certificaat is een International erkenning. Uiteraard brengt dit voordelen met zich mee. Denk aan snellere verwerking, voorrang bij controles en veel tijdbesparing! Lees meer…