Umweltplakette – Duitse milieusticker

In Duitsland is op 1 januari 2008 een wet in werking getreden waardoor delen van steden voor sommige auto’s tot verboden gebied zijn verklaard. Deze delen worden als “Umweltzone” aangeduid. Dit verbod geldt ook voor buitenlandse toeristen. Het aantal steden wordt geregeld uitgebreid. U kunt bij ons makkelijk en snel een Umweltplakette bestellen.

Direct bestellen in onze webshop!

Umweltzones

Umweltzones zijn verboden gebied voor vervuilende auto’s. Alle auto’s zonder een Umweltplakette worden als vervuilende auto gezien. Alleen auto’s die zijn voorzien van een Umweltplakette mogen de Umweltzones inrijden. Ook voor Nederlandse auto’s geldt dat ze van een Umweltplakette voorzien moeten zijn om de Umweltzone in te mogen rijden.

Wees er op bedacht dat, ook al bent u niet van plan om met de auto een Umweltzone binnen te rijden, omleidingsroutes (door wegafsluitingen, wegwerkzaamheden of een ongeval) door Umweltzones kunnen leiden. Ook dan is een Umweltplakette vereist.

Umweltplaketten

Umweltplaketten bestaan in drie kleuren en worden afgegeven aan de hand van de emissieklasse waaraan een voertuig voldoet. Voor een grove indeling kunnen onderstaande ingangsdata van de verschillende emissieklassen aangehouden worden.

  • Groene sticker: benzine-auto’s toegelaten na 31-12-1992 en dieselauto’s toegelaten na 31-12-2005
  • Gele sticker: dieselauto’s toegelaten tussen 31-12-2000 en 01-01-2006
  • Rode sticker: dieselauto’s toegelaten tussen 31-12-1996 en 01-01-2001

NB. Staat het bouwjaar van uw auto er niet tussen omdat uw voertuig ouder is? Dan voldoet uw voertuig niet aan de emissie-eisen en heeft uw auto derhalve geen toegang tot de Umweltzone.

Het kan echter zijn dat individuele auto’s al voor de ingangsdatum aan een bepaalde emissie eis voldeden of in sommige gevallen zelfs later. Dit betekent dat ze een hogere of een lagere Umweltplakette toegewezen krijgen.
Verder kunnen diesel auto’s die voorzien zijn van een retrofit roetfilter met KBA goedkeur voor een hogere Umweltplakkete in aanmerking komen.

Toegang tot stadscentra

De kleur van de sticker is van belang, omdat de toegang tot een Umweltzone afhankelijk kan zijn van de kleur van de sticker. Zo kan een Umweltzone alleen toegankelijk worden voor auto’s met een groene sticker. Auto’s zonder sticker, of met een rode of gele sticker mogen die zone dan niet in. Met welke kleur sticker een auto de Umweltzone mag inrijden wordt op een onderbord aangegeven.

De milieustickers moeten worden aangebracht op personenauto’s, bestelauto’s, bussen en vrachtauto’s. Uitgezonderd zijn motorfietsen en bromfietsen.

Umweltplakette bestellen

Via onze webshop kunt u de umweltplakette eenvoudig bestellen. Indien wij uw bestelling voor 17.00 uur hebben ontvangen, sturen wij de Umweltplakette dezelfde dag nog op.