Auto exporteren naar Japan

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt een auto exporteren naar Japan. Of misschien gaat u wel verhuizen en wilt u uw auto meenemen. Maar bij het exporteren van goederen zoals auto’s komen veel zaken kijken. Er zijn een groot aantal regels om rekening mee te houden. Ook heeft u verschillende exportdocumenten nodig. Cargo International regelt het verschepen en alle benodigde documenten voor u, zo bent u er weinig tijd aan kwijt.

Handelsakkoord EU – Japan

Japen en de EU hebben in 2018 een groot algemeen handelsakkoord ondertekend. Maar ook voor auto’s exporteren naar Japan kan dit akkoord voordeel opleveren. Op 1 februari 2019 is het akkoord ingegaan. Er zijn afspraken gemaakt over onder andere:

  • afschaffing of verlaging van invoerrechten op verschillende producten;
  • verlening van diensten;
  • overheidsaanbestedingen.

 

Op de site van de Europese Commissie vindt u meer informatie over het akkoord.

Stappen om uw auto te exporteren naar Japan

Om uw auto naar japan te mogen exporteren moet u enkele stappen doorlopen. Deze stappen leggen wij hieronder uit.

Stap 1: auto uitvoeren

Om je auto naar het buitenland te exporteren moet je eerst naar een RDW-keuringsstation, balie of een RDW erkend bedrijf voor export zoals Cargo International. Daar lever je een Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het overschrijvingsbewijs of kentekencard met de tenaamstellingscode aan. Ook moet je een geldig legitimatiebewijs en de kentekenplaten meenemen.

Stap 2: registratie beëindigen

Vervolgens wordt de auto afgemeld in het kentekenregister en ontvang je een vrijwaringsbewijs, het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) of de kentekencard (met een hoekje afgeknipt, zodat deze ongeldig is). Ook krijg je kentekenbewijs deel II mee. Dit bewijs heeft een eventuele koper nodig voor de registratie in Japan. In Nederland mag je nu nog maar 14 dagen met het voertuig rijden.

Stap 3: verzekering opzeggen

Wanneer je geen eigenaar meer bent van het voertuig, vervalt ook de verplichting voor de verzekering. De verzekering moet je zelf stopzetten, de motorrijtuigenbelasting en APK-plicht vervallen automatisch.

Exportdocument in Nederland

Naast bovenstaande stappen moeten ook de exportdocumenten goed geregeld worden. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel verstandig om te hebben. Ook kan het zijn dat uw klant er om vraagt, ook als ze niet verplicht zijn. Belangrijke documenten zijn:

De uitvoeraangifte

Wanneer u uw auto exporteert naar Japan moet u ook aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in de EU zijn gemaakt en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet ook wel de ‘uitvoeraangifte’ en hiervoor heeft u een EX-A douanedocument nodig.

Certificaat van Oorsprong

Bij het exporteren van auto’s naar Japan maakt het uit waar de auto’s vandaan komen. Dat uw auto uit de EU komt kunt u aantonen met een Certificaat van Oorsprong genaamd: het EUR1 certificaat.

Auto exporteren naar Japan

Cargo International kan dit hele proces voor u vergemakkelijken en uw adviseren over elke stap. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact met ons, wij helpen u graag!

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op.