Auto exporteren naar Spanje

In het geval dat u een auto gaat exporteren naar spanje moet u aan een aantal regels en zaken voldoen. Dit moet gebeuren als u bijvoorbeeld een auto hebt verkocht aan een Spanjaard, maar ook als u zelf een auto mee wilt nemen naar spanje voor eigen gebruik. Wij leggen u graag uit welke zaken u moet ondernemen en wat er bij komt kijken. Mocht u dit door iemand willen laten regelen? Dan staan wij voor u klaar om u te ontzorgen.

Wanneer moet ik een voertuig in Spanje laten inschrijven?

Wanneer u volledig bent verhuisd naar spanje en dus een Spaanse resident bent is het goed om te weten dat u wettelijk verplicht bent om uw auto in te schrijven in Spanje. Als u een tweede huis in Spanje heeft en u daar regelmatig verblijft moet u weten dat u 3 maanden lang met een buitenlands (in dit geval Nederlands) kenteken mag rijden in een land. Dit geldt dus ook wanneer u besluit om te gaan wonen in Spanje en regelmatig terugkeert in Nederland. Wanneer u de drie maanden overschrijd, kunt u problemen krijgen met de overheid van het betreffende land en kunnen ze bepalen dat u extra wegenbelasting betaald.

Als u dus langer dan drie maanden achter elkaar verblijft moet u dus ook uw auto inschrijven in Spanje. Hierbij moet u kunnen aantonen dat u een langdurig huurcontract bezit of een woning ter beschikking heeft in Spanje. Besluit u uw Nederlandse auto mee te nemen naar Spanje tijdens de verhuizing? Schrijf dan uw auto uit in Nederland en dien zo snel mogelijk een aanvraag in bij de Spaanse overheid. Dit dient u binnen 60 dagen te doen. Bent u toch te laat? Dan moet u uw auto importeren via de reguliere manier en hieraan zitten extra kosten verbonden.

De papieren en documenten

Wanneer u een auto naar spanje gaat exporteren moet u bepaalde papieren en documenten kunnen aanleveren. Wanneer u de auto op een Spaans kenteken wilt plaatsen moet u ten eerste een NIE-nummer hebben. Dit is een nummer die u nodig hebt bij het aanvragen van bijna alle Spaanse documenten. Naast een NIE-nummer dient u te beschikken over een eigendomsakte van een huurcontract of van woning in Spanje. Zo kan de auto worden geregistreerd op uw adres. Daarnaast dient u een bewijs van uitschrijving mee te nemen en het originele kentekenbewijs.

Net als het exporteren van een auto naar België of Frankrijk dient u een COC te bezitten. De COC is noodzakelijk om de auto te importeren, hierin staan namelijk noodzakelijke gegevens voor het invoeren van de auto. Gegevens als: de uitstoot van de auto, de afmetingen, motorinhoud en ook het chassisnummer bijvoorbeeld. Heeft u dit nummer niet of kunt u deze niet vinden? Ook dan helpen wij u graag, houd er wel rekening mee dat er bepaalde levertijd is voor een COC document.

Naast bepaalde documenten is er ook een tijdelijk kenteken nodig. Ook hierin ondersteunen wij u graag. Hier ontvangt u onder andere een “kenteken bewijs deel II” die nodig is voor het exporteren naar spanje. Houd er wel rekening mee dat de tijdelijke kentekenplaten maar 14 dagen geldig zijn en u deze dus geen dag langer mag gebruiken.

Wat kost een auto exporteren naar Spanje?

Wie een auto naar spanje gaat exporteren heeft in de meeste gevallen te maken met invoerbelasting. Deze belasting varieert per auto en is afhankelijk van een aantal gegevens waar de auto over beschikt. Verder moet je rekening houden kosten van de inschrijving, technische keuring, overdrachtsbelasting (eventueel), registratiebelasting en gemeentelijke wegenbelasting. Zie hier onze aanvullende diensten om alles op orde te krijgen.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op.