Auto exporteren naar Turkije

U wilt uw auto of landbouw voertuig exporteren naar Turkije. Misschien gaat u wonen in dit prachtige land, of handelt u tussen Nederland en Turkije. Wat de reden ook is, u wilt uw voertuig veilig en met gemak verschepen, Cargo International regelt dit voor u. Want Turkije is een erg ingewikkeld land wanneer het gaat om exportverplichtingen. Vooral als het gaat om de officiële verplichtingen rondom het Certificaat van Oorsprong. Naast het verschepen regelen wij bij auto’s exporteren naar Turkije daarom ook alle benodigde exportdocumenten. Zo verloopt alles soepel en heeft u er bijna geen omkijken meer naar.

Invoerrechten

Turkse importeurs hoeven voor de meeste voertuigen geen invoerrechten te betalen. Maar voor een buitenlander gelden andere regels. Wij kunnen voor u controleren of er bij het exporteren van uw auto naar Turkije invoerrechten gelden.

Algemene exportregels Turkije

De uitvoeraangifte

Voor het exporteren van goederen naar een land buiten de EU moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dat heet ‘uitvoeraangifte’ Hiervoor heeft u een EX-A douanedocument nodig. Deze aangifte geldt voor goederen die:

  • in de EU zijn gemaakt;
  • hier op de markt zijn gebracht;
  • de EU verlaten.

Certificaat van Oorsprong

Tussen Turkije en de EU heerst een douane-unie, dit geeft enkele voordelen. Om van deze unie te profiteren moet u aan kunnen tonen dat uw producten uit de EU komen.

Om van de douane-unie tussen de EU en Turkije te profiteren, moet u aan de Turkse douane bewijzen dat uw producten uit de EU komen. Dit kan via Cargo International met een EUR1 certificaat.

A.TR document

Behalve voor algemene goederen dient u ook voor het auto exporteren naar Turkije een A.TR certificaat document te hebben. Dit is geen oorsprongsdocument zoals het EUR1 certificaat maar een herkomstdocument. Dit document is specifiek bedoeld voor transacties tussen de EU en Turkije.

Exportdocumenten auto exporteren naar Turkije

Naast de gebruikelijke exportdocumenten heeft u voor het exporteren van auto’s, aanhangwagens en andere motorvoertuigen naar Turkije, een ‘Letter of Compliance for the Importation of Motor Vehicles’ nodig. Deze vragen wij voor u aan bij het Turkse ministerie van Industrie en Technologie.

Verder heeft u een garantiecertificaat nodig voor toegang tot de Turkse markt. Dit certificaat bevestigt dat de importeur of fabrikant van de voertuigen (of onderdelen hiervan) een aftersalesservicegarantie biedt voor de geleverde goederen.

Voor het exporteren van reserveonderdelen voor motorvoertuigen of auto’s geldt dat ze moeten voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen die zijn vastgelegd in de Turkse ‘communiqué 2020/25’ over productveiligheid en inspectie.

Tweedehands voertuigen exporteren naar Turkije

Turkije verbiedt de import van tweedehands voertuigen. Dit verbod geldt voor zowel personenauto’s als voertuigen voor commercieel transport. Wel zijn er enkele uitzonderingen: zware voertuigen die worden gecategoriseerd en gebruikt als kapitaalgoed in de bouw en landgoed sectoren, mag u onder voorwaarden importeren. Het is niet altijd duidelijk wanneer een voertuig in deze categorie valt. Cargo International kan u hierover informeren.

Auto exporteren Turkije voor privégebruik

Als buitenlander mag u onder bepaalde voorwaarden uw eigen meenemen naar Turkije. Wel gelden hier erg strenge regels voor. U mag uw auto bijvoorbeeld niet doorverkopen aan een inwoner van Turkije. Op de website van de Turkse ministerie van handel wordt dit beleid verder toegelicht.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op.