Groene kaart – auto exportverzekering

De groene kaart – auto exportverzekering voor uw voertuig. De groene kaart wordt door de verzekeraar verstrekt bij het afsluiten van een autoverzekering. Wanneer u bezig bent met de export van een voertuig, dan heeft u een tijdelijke auto exportverzekering nodig. Cargo International kan dit natuurlijk voor u aanvragen, maar dit kan ook via onze online applicatie. Hier heeft u wel een abonnement voor nodig.

Groene kaart (exportverzekering) bij export van een voertuig

Bij het exporteren van een voertuig is een groene kaart, oftewel een auto exportverzekering voor de wettelijke aansprakelijkheid vereist. De groene kaart dient als internationaal verzekeringsbewijs met dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid. Het aanvragen van de internationale exportverzekering kan online worden gedaan. Naast persoonlijke gegevens, zijn ook gegevens over het voertuig nodig. Zoals het Nederlands kenteken, het merk en het chassisnummer. Verder is de hoogte van de premie van de exportverzekering afhankelijk van het type voertuig. Er is altijd sprake van een standaard WA-dekking van 14 dagen bij de export van een voertuig.

De groene kaart als internationaal verzekeringsbewijs

De verzekeraar vermeldt op de groene kaart in welke landen de autoverzekering dekking biedt. Ook wordt vermeld op welk motorrijtuig de dekking van toepassing is en staat het verzekeringstijdvak aangegeven. Overigens bevat de exportverzekering nog meer belangrijke informatie. Zoals welke instanties in het binnen- en buitenland benaderd kunnen worden. Zoals bij een ongeval of pechgeval, maar ook als er sprake is van diefstal.

Groene kaart en Europees schadeformulier

Indien er een schade is met de auto, dan kan het groene kaartnummer gebruikt worden om het Europees schadeformulier in te vullen. Het nummer van de groene kaart exportverzekering staat bij punt 4, met daarachter Landcode/Code en Verzekeraar/Nummer. In Nederland kan het Europees schadeformulier ook zonder het groene kaartnummer worden afgehandeld. Omdat de verzekeraar de mogelijkheid heeft om de gegevens op te vragen. Zoals informatie over de verzekerde en waar de autoverzekering is afgesloten. Deze informatie kan in het buitenland echter niet altijd worden opgevraagd. Daarom adviseren wij om de groene kaart bij een autoreis naar het buitenland altijd mee te nemen. Heeft u een schadegeval met een voertuig met buitenlands kenteken? Dan wordt aangeraden om het groene kaartnummer in te vullen op het Europees schadeformulier.

Hoe werkt het?

Via onze online applicatie kunt u, na het vrijwaren voor export, aangeven dat u een verzekering nodig heeft. (Hier vindt u meer informatie over het abonnement.) Met één druk op de knop kunt u, naast de uitvoerverklaring, direct een groene kaart afdrukken. Mocht u de auto exportverzekering apart willen opstellen dan is dit uiteraard ook mogelijk. Hierbij profiteert u van de handige kentekenkoppeling.

U kunt hierbij de volgende voertuigcategorieën verzekeren:

Categorie A: Personenauto <3.500 kg
Categorie B: Motorrijwiel
Categorie C: Vrachtwagen >3.500 kg
Categorie D: Bromfiets
Categorie E: Autobus >3.500 kg
Categorie F: Aanhangwagen of oplegger
Categorie AF: Personenauto + aanhangwagen
Categorie CF: Vrachtwagen + aanhangwagen

Heeft u vragen?

Of wilt u een groene kaart aanvragen?
Neem dan contact met ons op.