Exporteren

Gaat u exporteren? Exporteert u vaker, maar bent u benieuwd of het makkelijker of sneller kan? Wij, Cargo International, hebben al meer dan 25 jaar exportervaring. Wij denken graag mee voor meer eenvoud in uw processen en bij het aanmaken van export- of douanedocumenten.

Bij exporteren komt veel kijken. Zoals diverse documenten, die nog eens per land verschillen ook. Er zijn allerlei handelsverdragen tussen de landen en ieder product valt binnen een goederencode van de Douane. Hier vindt u  meer uitleg over de documenten en linkjes naar de documenten. Alles om het voor u zo begrijpelijk mogelijk te maken.

Douane- vs. exportdocumenten

Er zijn verschillende uitvoerdocumenten. In de basis zijn er 2 types: douanedocumenten & exportdocumenten.

Het grote verschil is dat een douanedocument nodig is om goederen uit en in te mogen voeren tegen 0% BTW, waar de exportdocumenten nodig zijn voor geen of minder importheffing of vanwege handelspolitieke maatregelen: zoals boycotten, importbeperkingen en importquota.

Welke douanedocumenten zijn er?

Er zijn 3 douanedocumenten, wij kunnen deze voor u opmaken of leveren via de applicatie.

  • EX-A douanedocument naar landen buiten de Europese Unie.
  • EU-A douanedocument voor de EVA-landen: Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Naast de genoemde EVA-landen, vallen er nog 6 landen onder deze regeling: Het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Macedonië, Servië, Andorra en San Marino.
  • CO-A douanedocument is voor Europese landen, hier gaat het met name om eilandengroepen, zoals de Canarische Eilanden.

Welke exportdocumenten zijn er?

Er zijn diverse exportdocumenten, deze zijn nodig om minder importheffing te betalen of zelfs helemaal geen heffing te betalen of vanwege handelspolitieke maatregelen. Wij kunnen deze allemaal voor u opmaken of leveren via de applicatie. Hieronder beschrijven wij de 3 belangrijkste:

  • EUR.1 certificaat kan recht geven op korting of mogelijk zelfs vrijstelling van de invoerrechten. Dit geldt voor alle landen waarmee de Europese Unie een handelsverdrag heeft.
  • Certificaat van Oorsprong (CvO) kan in sommige landen buiten de EU nodig zijn. Vaak vanwege handelsmaatregelen, boycotten of importbeperkingen.
  • A.TR-document is voor de handel tussen EU-lidstaten en Turkije. Het A.TR-document is een herkomstdocument en geen oorsprongsdocument. De herkomst dient in de EU of Turkije te liggen.

Regel al uw documentatie eenvoudig en snel via onze online applicatie

Voor iedere zending heeft u de juiste documentatie nodig. Dit is secuur werk en waar veel verschillende gegevens ingegeven moeten worden. Wij geloven in de kracht van eenvoud en gemak. Door onze jarenlange ervaring zijn wij in staat u hier mee te helpen. Onze diensten zijn zo ontwikkeld dat deze simpel in uw bedrijfsprocessen in te passen zijn.

Met onze applicatie heeft u al uw documentatie overzichtelijk op één locatie, van overal bereikbaar. Maakt u een EX-A of EU-A aan, dan laat het systeem direct zien of een EUR.1 invoerdocument wordt aangeraden en kunt u deze ook direct aanvragen.

CARGO diensten aanvragen

Exporteren, wat komt daarbij kijken?

U gaat of wilt gaan exporteren? Daar komt veel bij kijken. Om de belangrijkste zaken snel en overzichtelijk te maken, hebben wij een exporttabel gemaakt. Hier ziet uw per land welke douane- en/of exportdocumenten u nodig heeft. Zo begint u goed aan uw exportavontuur.

Voor meer informatie over internationaal ondernemen verwijzen wij graag naar de website van Internationaal ondernemen.

Starten met exporteren?

Gaat u voor uitbreiding van uw exportmarkten? Of is dit het eerste land buiten Nederland dat u gaat veroveren? Wat het ook is, starten met exporteren is mooie uitdaging. Een uitdaging waar een aantal zaken bij komen kijken. Hoe werkt het in het exportland, welke documenten heb ik nodig, maar zeker ook waar moet ik allemaal rekening mee houden als ik ga beginnen? Wij vertellen u op de ‘starten met exporteren’-pagina alle basiszaken die van belang zijn en waar u aan moet denken voor een zo soepel mogelijke start.

Top 15 overzicht: belangrijkste exportlanden buiten de EU

Land EX-A EU-A CO-A EUR.1 CvO A.TR
Verenigd Koninkrijk (VK) Door de brexit is hier nu een EU-A nodig!
Verenigde Staten van Amerika (VS) X
China X
Zwitserland X X
Rusland X
Turkije X X X
Singapore X
Zuid-Korea X
Noorwegen X X
Japan X
Taiwan X
Canada X X
Nigeria X
Verenigde Arabische Emiraten (VAE) X X
Brazilië X

Cijfers over de belangrijkste exportgroepen

Kennis en inzichten helpen natuurlijk bij het maken van de juiste keuzes en het zien van de grootste exportkansen. Wij hebben gebruiken daarvoor de data van CBS-Statline. Hier vindt u alle cijfers van de Nederlandse exportgroepen en alle exportlanden. De specifieke cijfers per land kunt u zelfs bij met elkaar combineren middels kruistabellen.

Kijk zelf op CBS-Statline

AEO-certificaat

AEO-certificering

Wij hebben het AEO-certificaat Douane (Authorised Economic Operator). Na een strenge procedure heeft de Nederlandse douane Cargo de certificering C (douanevereenvoudiging) toegekend. Het AEO-certificaat is een International erkenning. Uiteraard brengt dit voordelen met zich mee. Denk aan snellere verwerking, voorrang bij controles en veel tijdbesparing! Lees meer over AEO-certificering.