Certificaat Van Oorsprong (CVO)

Een Certificaat Van Oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van een product aangeeft. Een certificaat van oorsprong bewijst in welk land een product gemaakt is.

Waarom een Certificaat Van Oorsprong?

Sommige landen buiten de EU vragen om een CVO document vanwege handelspolitieke maatregelen, zoals boycotten, importbeperkingen en importquota. Ook hoeft u in sommige landen met een CVO minder of zelfs helemaal geen invoerrechten te betalen. Daar geldt dan de most favoured nation (MFN) importtarief.

Zonder Certificaat Van Oorsprong kunt u tegen moeilijkheden aanlopen als u in een bepaald land producten wilt invoeren. U moet hierbij denken aan vertraging van transport en/of de inklaringsprocedure, oplopende kosten, boetes of weigering van de goederen aan de grens. Op basis van het CVO beslist een land immers of u het product wel of niet mag invoeren. Binnen de EU heeft u meestal geen CVO nodig.

Voordeel Certificaat Van Oorsprong

Op basis van een CVO kan een land beslissen of u een product wel of niet mag invoeren. Een land bekijkt met een CVO ook of het MFN importtarief geldt. Dit tarief is meestal lager dan het algemene tarief. Exporteert u naar landen waarmee de EU een handelsakkoord heeft gesloten? Dan gebruikt u een EUR.1 document.

Aanvragen?

Voor het aanmaken van uw Certificaat van Oorsprong hebben wij de volgende documenten nodig:

  • Factuur
  • Foto’s van het typeplaatje (alleen bij machines)
  • Kopie van het kenteken (alleen bij auto’s)
  • Machtiging
CVO document

Vraag vrijblijvend een CVO document aan

Producttype*
Leverancier
Aanwezige documenten*

Uw bericht*

Heeft u meer vragen?