Certificaat van Oorsprong (CvO)

Een Certificaat van Oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van een product aangeeft. Een Certificaat van Oorsprong bewijst in welk land een product gemaakt is. Direct een CvO aanvragen.

Het Certificaat van Oorsprong is niet te verwarren met een COC-document voor voertuigen, hierin staan de technische gegevens van een voertuig.

Hoe werkt het Certificaat van Oorsprong?

Een Certificaat van Oorsprong bewijst de herkomst van productie van een product. Landen buiten de EU kunnen vragen om een Certificaat van Oorsprong vanwege handelspolitieke maatregelen, zoals boycotten, importbeperkingen en importquota. Daarnaast hoeft u in sommige landen met een CvO minder of zelfs helemaal geen invoerrechten te betalen. Daar geldt dan de most favoured nation (MFN) importtarief.

Bij het ontbreken van een Certificaat van Oorsprong kunt u tegen moeilijkheden aanlopen als u een bepaald product in een bepaald land wilt invoeren. Bij het ontbreken van een CvO kunt u denken aan vertraging van transport en/of inklaringsprocedure, oplopende kosten, boetes of zelfs weigering van de goederen aan de grens. Op basis van het CvO beslist het desbetreffende land of u het product wel of niet mag invoeren. Binnen de EU heeft u meestal geen CvO nodig. Direct een CvO aanvragen.

CVO document

Wat is het voordeel van een Certificaat van Oorsprong?

Op basis van een CvO kan een land beslissen of u een product wel of niet mag invoeren. Een land bekijkt met een CvO ook of het MFN-importtarief geldt. Dit tarief is meestal lager dan het algemene tarief. Exporteert u naar landen waarmee de EU een handelsakkoord heeft gesloten? Dan gebruikt u een EUR.1 certificaat.

Een Certificaat van Oorsprong aanvragen

Bij ons kunt u het CvO aanvragen en wij regelen dan alles voor u. Alles voor uw gemak. U hoeft nergens meer heen en bespaart dus in tijd en kosten. Wij zorgen voor de opmaak van het document en het aanvragen van de benodigde bewijsstukken.

Wat hebben wij van u nodig?

 • Factuur
 • Leveranciersverklaring: Downloaden
 • Machtiging: Downloaden
 • Foto van het typeplaatje (dit is alleen van toepassing bij machines)
 • Kopie van kenteken (dit is alleen van toepassing bij voertuigen)

Vraag uw Certificaat van Oorsprong aan

  Bedrijfsnaam*

  Contactpersoon*

  Telefoonnummer*

  E-mailadres*

  Te uploaden:

  • Verkoopfactuur (max. 5mb)

  • Leveranciersverklaring (max. 5mb)

  • Machtiging (max. 5mb)

  • Kopie kentekenbewijs (max. 5mb) (in geval van auto)

  • Foto van het typeplaatje (dit is alleen van toepassing bij machines, max. 5mb)

  Regel al uw documentatie eenvoudig en snel via onze online applicatie

  Met onze applicatie maakt u eenvoudig ieder gewenst document aan en heeft u al uw documentatie op één overzichtelijke locatie, die van overal te bereiken is. Maakt u een uitvoerdocument aan, dan laat het systeem direct zien of een EUR.1 of CvO wordt aangeraden en kunt u deze ook direct aanvragen.

  AEO-certificering

  Wij hebben het AEO-certificaat Douane (Authorised Economic Operator). Na een strenge procedure heeft de Nederlandse douane Cargo de certificering C (douanevereenvoudiging) toegekend. Het AEO-certificaat is een Internationale erkenning. Uiteraard brengt dit voordelen met zich mee. Denk aan snellere verwerking, voorrang bij controles en veel tijdbesparing! Lees meer over AEO-certificering.