Het vrijwaringsbewijs voor voertuigen

Stel, u wilt een personenauto kopen of verkopen. Of u wilt uw wagenpark uitbreiden of juist inkrimpen. Dan moet u zich ervan bewust zijn dat u een Vrijwaringsbewijs Auto nodig heeft of moet kunnen overhandigen. Wij leggen u uit wat een Vrijwaringsbewijs Auto is en hoe u een Vrijwaringsbewijs Auto kunt verkrijgen.

Wat is een Vrijwaringsbewijs Auto?

Volgens de wet is een vrijwaringsbewijs een ‘bewijs van beëindiging van tenaamstelling in het kentekenregister’. Een Vrijwaringsbewijs Auto is het enige wettelijk geaccepteerde document waarmee een verkoper kan aantonen dat een verkochte auto niet meer van hem is.

Een Vrijwaringsbewijs Auto

Een auto mag zich enkel op de openbare weg bevinden, als er een kenteken bij hoort dat op naam van een bedrijf of persoon staat. Zolang een auto op uw naam staat, bent u aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen. Denk hierbij aan motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, APK en eventuele boetes.

Daarom heeft u, als u een auto verkoopt, een officieel bewijs nodig dat de auto niet meer van u is en u dus niet meer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen van de kentekenhouder. Het enige officiële document dat hiervoor in aanmerking komt is het Vrijwaringsbewijs Auto.
Omgekeerd geldt dat een auto pas echt van u is, als u de verkoper u het Vrijwaringsbewijs Auto heeft overhandigd.

Dit Vrijwaringsbewijs Auto heeft u overigens bij de aan- of verkoop van elk kentekenplichtig voertuig nodig. Dus ook voor motoren, brommers, vrachtwagens, bestelauto’s, aanhangwagens en sommige typen landbouwvoertuigen.

Vrijwaringsbewijs Auto bij verkoop aan particulieren

Verkoopt u een auto aan een particulier? Dan moet de koper op het postkantoor de overschrijving van het kenteken regelen. Als verkoper kunt u de overschrijving online regelen via de dienst ORB van Cargo Automotive en het voertuig aanmelden in uw bedrijfsvoorraad. U vult het kenteken en de meldcode van het voertuig in in het ORB scherm en vervolgens meldt u het voertuig aan in uw bedrijfsvoorraad. Het enige wat hiervoor vereist is, is dat uw bedrijfsvoorraad erkend is door de RDW.

Vrijwaringsbewijs Auto bij verkoop aan een door de RDW erkende dealer of garage

Verkoopt u uw auto aan een door de RDW erkende dealer of garage? Dan mag dat bedrijf het Vrijwaringsbewijs Auto zelf opmaken en aan u geven.

Voor de overschrijving heeft het bedrijf de volgende documenten nodig:

  • uw volledige kentekenbewijs, met voertuigbewijs, tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs;
  • een geldig legitimatiebewijs.

Vrijwaringsbewijs Auto bij aankoop van een door de RDW erkende dealer of garage

Koopt u een auto bij een door de RDW erkende dealer of garage? Dan zal dit bedrijf zelf voor het Vrijwaringsbewijs Auto zorgen en het kentekenbewijs op uw naam laten zetten.

Wat doet Car-go voor u?

Car-go kan al uw goederen over het land, over het water of door de lucht vervoeren. Daarbij dragen wij zorg voor de hele organisatie en uitvoering het transport.

Laat u één of meerdere voertuigen door Car-go importeren of exporteren, dan regelen wij de hele administratie voor u, uiteraard inclusief het Vrijwaringsbewijs Auto.

Heeft u klanten in het buitenland die auto’s bij u kopen? Of exporteert u zelf voertuigen? Ook daarbij kunnen wij u tijdens het hele traject ondersteunen. Onder andere met behulp van de dienst OREH van Cargo Automotive.

Heeft u vragen?

Of wilt u een Vrijwaringsbewijs Auto aanvragen?
Neem dan contact met ons op.