Douane invoerrechten

Voorkom verrassingen met behulp van Cargo International

Kent u het nog: vrachtwagens rijen dik voor één of andere interne Europese grensovergang? Het betekende voor ex- en importeurs oponthoud én aan het eind van de rit minder winst. Door vrij goederenverkeer binnen Europa, lijken de invoerrechten voor veel ondernemers tot een fenomeen uit het verleden te behoren. Importeert of exporteert u echter goederen naar of vanuit de EU ‒ of u deze nu via wegen, zeevracht of via het luchtvracht vervoert ‒ ergens stuit u op een douanepost. Als vanouds gelden hier nog douane invoerrechten.

Als ex- of importeur is het verstandig van tevoren te bepalen wat u moet betalen en welke formaliteiten er gelden. Zo niet, kunnen douane invoerrechten voor verrassingen zorgen. Oponthoud, boetes en nog erger, winstverlies! Ziet u door al de formaliteiten het bos niet meer, Cargo International adviseert u graag als expert op het gebied van export- en import douanedocumenten.

Douane invoerrechten: waar betaalt u ze?

Zoals de naam al doet vermoeden draagt u douane invoerrechten af op het moment dat u uw goederen een land invoert. Douane invoerrechten hebben namelijk het doel de interne markt van een land te beschermen door de import te reguleren en te bewaken en ze vormen voor een invoerland een bron van inkomsten. Let op: bij import van goederen naar de EU betaalt u de douane invoerrechten in het land waar ze de EU-grens passeren, al is het tarief hetzelfde. Dus arriveren uw goederen in een Franse haven, dan worden de douane invoerrechten in Frankrijk geheven, ook als u deze daarna nog verder naar Nederland laat transporteren.

Vergeet u naast de invoerrechten de uitvoerrechten niet, die in steeds meer landen belangrijker worden: voor goederen die u vanuit de EU exporteert, dient u bijvoorbeeld een aangifte ten uitvoer aan te vragen. Ook op dit terrein biedt Cargo International professionele ondersteuning.

Douane invoerrechten: wat betaalt u?

De hoogte van de  invoerrechten zijn afhankelijk van het land waarheen de goederen worden geïmporteerd. De tarieven worden door landen zelf bepaald of ze zijn vastgelegd in internationale verdragen. De douane invoerrechten worden berekend aan de hand van de douanewaarde van het goed, het soort goed dat geïmporteerd wordt en het oorsprongsland van het goed.

Om het recht te verkrijgen uw goederen op de vrije markt van het land te brengen, dient u daarom voor de douanewaarde een aangifte ten invoer te kunnen overhandigen, dienen uw goederen voorzien te zijn van een HS-code om het soort product te kunnen vaststellen en moet u een oorsprongsbescheiden kunnen overleggen om aan te tonen uit welk land uw producten komen. Aan de hand hiervan wordt bepaald hoe hoog de douane invoerrechten zijn die geheven worden. Cargo International kan u hierbij ondersteunen, zodat uw goederen zonder problemen en te veel oponthoud de douane mogen passeren.

Douane invoerrechten: hoe berekent u ze?

Het is niet altijd gemakkelijk om uit te rekenen hoeveel u exact kwijt zult zijn aan invoerrechten. Dit vereist veel uitzoekwerk. Voor een goede berekening van de douane invoerrechten die geheven zullen worden dient u te beschikken over ten eerste de factuurwaarde van uw zending. Ten tweede zullen de leveringsvoorwaarden voor het transport (Incoterms) bekend moeten zijn. Daarnaast zijn er nog zaken als vrachtkosten, het land van verzending (bij luchttransport) en het goederensoort. Bijbehorende percentages van de douane invoerrechten moeten hier tevens vermeld zijn.

Daarnaast heeft de EU met sommige landen een bilateraal verdrag afgesloten. Dit is bijvoorbeeld om de export van producten binnen ontwikkelingslanden te stimuleren. In veel gevallen rekening zult u rekening moeten houden met kortingen of vrijstellingen bij het berekenen van de douane invoerrechten. Komt u er niet uit, schroom dan niet om Cargo International om advies te vragen.

Heeft u vragen?

Of wilt u iets importeren?
Neem dan contact met ons op.